van der Leeuw Stichting

Dansproject Deuce

Terug naar overzicht

Slider van Dansproject Deuce

Dansproject Deuce
Dansproject Deuce
Dansproject Deuce
Dansproject Deuce
Dansproject Deuce
Dansproject Deuce Dansproject Deuce Dansproject Deuce Dansproject Deuce Dansproject Deuce

Op 20 september 2001 ging de dansvoorstelling Deuce in première in de Julianakerk in Den Haag. Deze dansvoorstelling heeft Hooglied als uitganspunt genomen voor een sensuele en intense voorstelling. De voorstelling wordt begeleid door harpmuziek en stomme film. Tijdens het creatieproces was naast het Hooglied ook het alchemistische principe van het ontbinden van een eenheid, waarna de afzonderlijke gereinigde delen elkaar terugvinden in een nieuwe vorm, een belangrijke richtinggever geworden. 

In plaats van samenwerking met Gerardjan Rijnders, die aanvankelijk een dialoog zou schrijven en regisseren op basis van het Hooglied,  werd in verband met het budget gekozen voor samenwerking met rap-trance formatie Lucid Terror en zanger Henri van Zanten die songteksten op basis van Hooglied schreef. Nadat Gerardjan Rijnders de voorstelling zag werd toch besloten het aanvankelijke idee alsnog uit te voeren. Op deze manier heeft Deuce eigenlijk gefunctioneerd als onderzoeksproject voor de latere producties Echt? en Zucht, die zeer succesvol zijn geweest. 

In een recensie in de Haagse Courant van 21 september 2001 schrijft Maja Landeweer: “In de nieuwe choreografie van Pieter de Ruiter, zetten dansers Lonneke van Leth en Tom Hodgson een indrukwekkende prestatie neer. Slechts met zijn tweeën weten zij de enorme, sacrale leegte van de Julianakerk geheel met hun aanwezigheid op te vullen”