van der Leeuw Stichting

Gods Lam

Zakaria (11) leeft met z’n broer en vader toe naar het eerste Offerfeest zonder moeder. Terwijl z’n vader Islamitisch slager is en een verbod op ritueel slachten in de lucht hangt, raakt z’n zwakzinnige broer per ongeluk gehecht aan het lammetje dat bedoeld is voor het Offerfeest…

Shahine el Hamus, Sabri Saad el Hamus en Soufiane Moussouli vervullen de hoofdrollen in de film, die met een lespakket ook op Nederlandse scholen gebruikt wordt als aanleiding voor gesprek over loyaliteit, geloofsovergave en godsdienstvrijheid.  Op Smeken om verbeelding licht regisseur Kees-Jan Mulder zijn film Gods Lam toe. 

Gods Lam is het fictiedebuut van Kees-Jan Mulder (1986). Hij studeerde eerder af als theoloog en maakte internationaal documentaires. Met Gods Lam studeert hij in 2013 cum laude af als regisseur aan de filmopleiding van de Utrechtse kunstacademie (HKU).

Gods Lam is de afstudeerfilm van Kees-Jan Mulder (scenario en regie), Noëmi Vilchez (productie), Jasper van Leeningen (camera), Daisy Kanon (edit), Malcolm Duregger (licht), Sam Huisman (sounddesign), Koert van der Ploeg (grading) en Bas van Diejen (VFX). De Finse componist Anton Valle schreef en orkestreerde de muziek. In totaal werkten meer dan twintig studenten een jaar aan de korte film, die in 2013 in première ging op het Nederlands Filmfestival.

 

Smeken om verbeelding

Op 29 november 2014 organiseert de Van der Leeuwstichting Smeken om verbeelding, een middag vol workshops, interviews, lezingen en installaties rond kunst en religie. Met deze dag wordt ook het 60-jarig bestaan van de stichting gevierd: 60 jaar waarin steeds weer 'gesmeekt' is om ruimte voor kunst in het religieuze domein en vice versa. Smeken om verbeelding vindt plaats in De Nieuwe Liefde te Amsterdam en biedt een afwisselend programma waaruit iedere bezoeker zijn eigen keuze kan maken. Kaarten kosten 15,00 euro en zijn te reserveren via vanderleeuwstichting@gmail.com

Bekijk het complete programma>