van der Leeuw Stichting

Vesalius - Thom Puckey

Terug naar overzicht

Slider van Vesalius - Thom Puckey

Vesalius - Thom Puckey
Vesalius - Thom Puckey
Vesalius - Thom Puckey Vesalius - Thom Puckey

Het Vesalius Beeld van de Amsterdamse kunstenaar Thom Puckey beeld is één van de grootste bronzen standbeelden van Nederland. Het verbeeldt een naakte staande man in een klassieke pose met gespreide armen. Achter en boven hem bolt een groot wapperend doek, met daarop een figuratief landschap in reliëf. Het werk neemt de vorm aan van een schuilplaats, en gaat als geheel over het zoeken naar bescherming door de mens. Het anatomische figuur en het landschap zijn ontleend aan een prent van de zestiende-eeuwse Vlaamse tekenaar en anatomist Andreas Vesalius, uit zijn boek Humani Corporis Fabrica. Het wapperende doek is geïnspireerd door de geplooide gewaden zoals in veel beelden uit de Italiaanse Renaissance.

Thom Puckey (1948, Londen) is een belangrijk internationaal kunstenaar. Zo is de herleving van 'figuratie in de beeldhouwkunst' in Nederland voor een belangrijk deel aan hem te danken. Onder zijn vroegere studenten zijn kunstenaars die nu eveneens internationale bekendheid hebben gekregen, zoals bijvoorbeeld Aernout Mik. Werk van Puckey is onder meer aanwezig in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het MUHKA in Antwerpen.

Het werk is ontworpen na een uitnodiging in 1992 door de Prof. Dr. van der Leeuw Stichting i.s.m. SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) om een kunstwerk met het karakter van een schuilplaats op een markante plek in Nederland te ontwerpen. Naast het werk van Thom Puckey is werk van Madelon Hooykaas & Elsa Stansfield, Moniek Toebosch, Jan van den Dobbelsteen en Marinus Boezem (Neeltje Jans) uitgevoerd.

Abri-project
Met het project Abri wilde de organisatie, in samenwerking met SKOR, nieuwe invulling geven aan de nevenfuncties die kerkgebouwen vroeger hadden, zoals die van veilig onderkomen en herkenningspunten in het landschap. Aan zeven kunstenaars werd in 1992 gevraagd voorstellen te doen voor een kunstwerk met het karakter van een schuilplaats, op zeven markante plekken in Nederland. In de loop van de tijd, tot aan heden, zijn verschillende van de projectvoorstellen uitgevoerd. 
Madelon Hooykaas & Elsa Stansfield, Marinus Boezem, Thom Puckey, Paul Perry, Pjotr Müller, Moniek Toebosch en Jan van den Dobbelsteen gingen op de uitnodiging in. De ontwerpen van Pjotr Müller en Paul Perry zijn niet uitgevoerd. 

Thom Puckey