van der Leeuw Stichting

Op de grens van licht en donker - Multimediavesper

Terug naar overzicht

Slider van Op de grens van licht en donker - Multimediavesper

Op de grens van licht en donker - Multimediavesper Multimediavesper, Deventer
Op de grens van licht en donker - Multimediavesper
Op de grens van licht en donker - Multimediavesper
Op de grens van licht en donker - Multimediavesper
Op de grens van licht en donker - Multimediavesper
Op de grens van licht en donker - Multimediavesper Op de grens van licht en donker - Multimediavesper Op de grens van licht en donker - Multimediavesper Op de grens van licht en donker - Multimediavesper Op de grens van licht en donker - Multimediavesper

De multimedia-versper is een samenwerking tussen verschillende artiesten. Studentenpastor en videokunstenaar Arent Weevers heeft de kunstenaars samengebracht in de indrukwekkende Grote- of Lebuïneskerk in Deventer. 

Enkele kunstwerken die te zien waren tijdens de vesper:

 

Maria! (Arent Weevers)
In het midden staat een jonge hoog zwangere vrouw. Het haar bedekt gedeeltelijk haar naakte lichaam tot aan haar enkels. Ze kijkt langs je heen zonder expressie op haar gezicht. Van onderaf aan komt een windvlaag opzetten, die de haren langzaam omhoog de ruimte in beweegt. Ineens buigt de vrouw iets voorover, brengt haar linkerarm om haar buik en trekt een pijnlijk gezicht. Dan verliest ze haar evenwicht en valt zijwaarts voorover het beeld uit tot er alleen zwart overblijft. Voor de vertraging van de beelden is gebruik gemaakt een hd-high- speed camera met 800 frames per seconde. 

Muziek (Jan Hage en René Uijlenhoet)
In de muziek voor de multimediavesper heeft Jan Hage met uitputtend gebruik van weinig materiaal een aantal contrasterende delen geconstrueerd. De intervallen van het eerste deel, een magnificat voor sopraan solo met elektronica, ligt het basismateriaal klaar voor de overige muziek: als kiemcel de grote septiem en vervolgens een dalend tetracord. Het fluisterduet is vooral ritmisch van aard. De antifoon is een evocatief deel waarin de verschillende zangers zich richten tot een instantie die hoort dan wel ziet. Daarin is ook het ritme van het fluisterduet verwerkt. De psalm, waarin de eerste regels van psalm 139 centraal staan, is meditatief van aard.
Vanuit de door Jan Hage geschreven zanglijnen beginnen de elektronische klanken van René Uijlenhoet te ontstaan. Eerst lijken ze voorzichtig de zang te omspelen, daarna kruipen ze langs de muren en pilaren omhoog, vormen soms echo's tegen het dak, verglijden en verdwalen om zich tenslotte te nestelen in de verweerde stenen muren.

Lees een verslag van de Multimedia Vesper in Trouw

Aan deze Multimedia Vesper werkten mee:

 • Roel Smit - Beiaardier
 • Arent Weevers - Videokunstwerk "Maria!"
 • Erik Kaiel - Dans
 • Hans Groenewegen - Poëzie
 • Cilia Hogerzeil - Muziektheater
 • Jan Hage en René Uijlenhoet - Muziek
 • Jeroen Smith, Sander v.d. Werff - Licht en Geluid
 • Titia van Heyst en Nicole Fiselier - Sopranen
 • Joe Schlesinger - Countertenor
 • Heleen Hulst - Violiste
 • Jasper Dzuki Jelen, Gesa Piper, Marlen Schuman - Dansers
 • Cheeseworks - Fotografie en Grafische Vormgeving
 • Marjolein Kirsten en Stefan Goorhuis - Productieassistentie

In onderstaande video zingt een vrouw, bijna moeder, haar angst weg voor het donker. Strijd en verwachting wisselen elkaar af. Met beelden van de voorbereiding en de vesper.